Reflexions amb Estol– Nois, noies o tothom?
Bona nit famílies de nou,
Aquest passat diumenge a Estol hem tancat la temàtica de Rols de gènere que vam començar ja fa dies. De nou creiem que és important parlar de les reflexions que fem al cau i és per això que de vegades farem textos més llargs dels posts habituals que pengem al Facebook, de manera que poguem donar a conèixer a tot aquell qui vulgui allò que parlem al cau, i potser també us donem a pensar!
SPOILER ALERT: què trobarem en aquest article (a falta de millor paraula, no penso que això arribi a article, però m'he enrotllat bastant com per ser una simple entrada de post)? Parlarem de tot allò que vam reflexionar amb els estolets: els cànons estètics, el paper de la lliure elecció en la societat que ens imposa normes, moltes preguntes deixades a l'aire... En fi, un tast de reflexions que us animem a comentar i pensar.
Doncs al lio, què hem fet? Amb el nostre estimat Stolinator hem viatjat a un món ben desordenat, on no sabien on posar les coses de nois, de noies, o de "tothom". Després de fer uns quants jocs hem anat al cau per fer l'activitat de cloenda. En unes targes hi havia imatges de roba, oficis, accions, objectes... ben diferents. Entre tots els infants han votat on ordenariem aquella tarja: a nois, noies o tothom? Així hem anat enganxant les targes a cada apartat on guanyava la majoria de vots.
Després hem posat en comú per què hem assignat cada tarja a la seva categoria. Han sorgit diferents temes que hem anat posant sobre la taula, xerrant, explicant experiències i treient conclusions tots i totes plegats.
En primer lloc, una qüestió que ha sorgit és la manca de representació femenina en els medis d'àmbit esportiu. Per què se'ns ha fet difícil escollir on posar el cotxe de Fórmula 1 – a nois o a tothom? Alguns infants volien posar el cotxe a "tothom", perquè tothom pot conduir cotxes de Formula 1, però els sorgia el dubte ja que ells no veuen noies conduint Formula 1 a la televisió, només hi surten com a trofeu. Arrel d'aquest dubte hem pensat perquè no veiem tants esports femenins als medis, i sí que en veiem masculins? Alguns infants ens explicaven com la Laia Sanz ha guanyat el Dakar, o com van veure una noia aixecant peses a les Olimpíades. D'una banda, això dóna a veure la importància que té la representació plural en els medis. Per als infants (i s'acaba traduint a col·lectius de totes les edats) si no hi ha representació de, per exemple, noies esportistes, o aquesta representació als medis és insuficient, s'acaba pensant que no existeixen noies esportistes. Com podem canviar això?— preguntava algun infant. La resposta que hem trobat és: Donant suport als medis quan informin d'esports femenins, quan retransmetin partits femenins, etc. L'exemple de l'esport femení no és més que una de les mil cares del mateix problema.
El segon tema que més ens ha donat a parlar, és la roba i estètica associada a cada gènere. Ens miràvem els tres cartells. "Nois" estava buit. "Noies" tenia el vestit, els tacons i el maquillatge. Tota la resta la vam posar a "Tothom". Per què doncs, si una corbata l'associem a Tothom, un vestit hauria de ser diferent, no són ambdós peces de roba? És innegable però la càrrega social que carrega un vestit, de segles de tradicions i imposicions socials. Si ara vingués un nen en vestit, ens podria extranyar ja que no és el més habitual, però el respectariem igual. Aquesta conclusió va ser la primera que vam treure. Després d'explicar exemples: els escocesos amb les Faldilles (la Marina és una experta en aquestes faldilles, si algú ha de fer un TfG d'això que li pregunti perquè s'ho sap tot), el Jaden Smith* fent de model per una línia de roba femenina de Louis Vuitton (*Fill del Will Smith, un actor, pels que no estiguin al dia) ... Dia a dia estem rodejats de persones que desafien els cànons d'estètica assignats a cada gènere, tot i que no ens n'adonem. Algun nen explicava que li agradava pintar-se les ungles, però alguna vegada se n'havien rigut a l'escola. Parlant i explicant experiències, els infants van ajudar-se mutuament extreient la conclusió que podem fer el que volguem, podem vestir-nos com volguem, i no hem de deixar que ens ho impedeixin perque "és diferent". A més, si trenquem les normes establertes també ajudem a que altres puguin fer el mateix i sentir-se més còmodes. Ah! Vam acabar posant el vestit, el maquillatge i els tacons a l'apartat de "Tothom"!
Les caps vam acabar el diumenge una vegada més MOLT contentes del que ens mostren els Estols del cau. Ens demostren que la societat va canviant mica en mica, que els infants tenen la ment més oberta, i que tot i ser petits tenen una capacitat brutal de pensar i reflexionar.
Sin más dilación, ja callo, i us deixo amb imatges del dia! Apa, a donar-li al coco tothom! Aviam què n'opineu. Ens veiem el cap de setmana que ve no l'altre (ieeeepa que el següent és lliure).
Salut!